фото: Alexandermcnabb, УикипедияПървите свитъци са намерени от бедуин в пещера в

...
фото: Alexandermcnabb, УикипедияПървите свитъци са намерени от бедуин в пещера в
Коментари Харесай

С помощта на изкуствен интелект разкриха, че двама писари са написали част от мистериозните древни свитъци от Мъртво море.

фото: Alexandermcnabb, Уикипедия

Първите свитъци са открити от бедуин в пещера в Кумран покрай Мъртво море в днешния окупиран от Израел Западен бряг.

 

Изследователи оповестяват, че благодарение на изкуствен интелект (ИИ) са съумели да разкрият, че двама писари са написали част от мистериозните антични свитъци от Мъртво море.

Изследванията са били осъществени върху най-дългия текст, прочут като Великият свитък на Исая.

Установено е, че евентуално две незнайни лица са преписали думите, употребявайки съвсем еднакъв почерк.

Свитъците, които включват най-старата известна версия на Библията, са източник на изключително неспокойствие и интерес от страна на откривателите, още от самото им разкриване преди към 70 години.

Те съдържат ръкописи, написани най-вече на иврит, както и на арамейски и гръцки, и се счита, че датират от към Трети век прочие Н.Е.

Свитъкът на Исая е един от към 950 разнообразни текста, открити през 40-те и 50-те години. Той е неповторим измежду свитъците, защото неговите 54 колони са разграничени на половини, написани в съвсем идентичен жанр.

Изследователи от Университета в Гронинген, Холандия, са изследвали свитъка на Исая, употребявайки различаване благодарение на изкуствен интелект. Те са анализирали и акцентира, сравнявайки избрани букви, като една от тях е алеф, която се появява над 5000 пъти в свитъка.

В публикация, оповестена от учените Младен Попович, Маруф Дали и Ламберт Шомакер, те обявиха, че са „ съумели да извлекат антични следи от мастило, които се появяват и на цифровите изображения. “

Древните следи от мастило са свързани директно с придвижването на мускулите на индивида, който е писал, и са характерни за неговия почерк “, споделиха те, употребявайки техника, която оказа помощ да се получат доказателства, че са взели участие повече от един писар в съставянето на античните свитъци.

„ Вероятният сюжет е един от двама разнообразни писари, които работят в тясно съдействие и се пробват да запазят един и същи жанр на писане, като в същото време разкриват себе си, своята характерност. “

Изследователите споделят, че сходството в почерка допуска, че писарите са минали едно и също образование по писане – било то образование в нечия школа или в фамилията – да вземем за пример не е изключена хипотезата двамата писари да са били татко и наследник, а синът да се е учил да написа от татко си. Учените даже допълват, че способността на писарите да „ имитират “ почерка на другия е толкоз добре, че досега актуалните учени не са били в положение да създадат разлика сред тях.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР